KİRA TESPİT DAVALARINDA VERİLEN HÜKMÜN İCRASI

KİRA TESPİT DAVALARINDA VERİLEN HÜKMÜN İCRASI
Konut ve çatılı işyeri kiralarıyla ilgili kira bedelinin nasıl belirleneceğini ve ne şekilde değiştirileceği TBK'nun 344 ve 345. maddelerinde düzenlenmiştir. Öncelikle bu yazımızda kira tespit davasında verilen kararın icrası/uygunması hakkında bilgi verilecek olup henüz kiracı veyahut kiraya veren ile kira bedelinin belirlenmesi hususunda anlaşmazlık yaşıyor iseniz Kadim Hukuk Ve Danışmanlık Büromuzun uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz. 
 
Kira tespit davası, kiraya veren veya kiracı tarafından açılabilen, mevcut kira bedelinin artışının veya azaltılmasının talep edildiği bir dava türüdür. Davanın açıldığı tarih bakımından hüküm açısından farklı sonuçlar doğmaktadır. 
 
  • TBK'nın Dava açma süresi ve kararın etkisi başlıklı 345. Maddesi "Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
     
    Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur." hükmüne haizdir.
 
Eğer ki kira tespit davası yeni dönem başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açılmış veyahut kiraya veren tarafından bu süre içerisine kira bedelinin artırılacağına ilişkin yazılı bildirimde bulunulmuş ve izleyen yeni kira döneminin sonuna kadar kira tespit davası açıldığı takdirde tespit edilecek yeni kira bedeli bu yeni kira dönemini başlangıcından itibaren olacaktır.
 
Haliyle dava sonunda tespit edilen kira bedeli üzerinden geçmişe dönük kira bedeli farkı meselesi ortaya çıkacak olup bu yazımızla bu farkın ne şekilde kiracıdan istenebileceği hukuki açıdan anlatılacaktır.
 
Öncelikle kira tespit davasında verilen hükmün eda niteliğinde olmadığı yalnızca tespiti içerir olduğu sabittir. Bu demek oluyor ki mahkemece yalnızca kira bedeli tespit edilmiş; yeni tespit edilen kira bedelinin davalıdan/ kiracıdan alınarak davacıya/ kiraya verene verilmesine şeklinde hüküm kurulmamaktır. Bu sebeple kira tespit davalarında verilen kararlar ilam niteliğinde olmayıp verilen hükmün icrası ilamlı icraya konu olmamaktadır. 
 
Ancak bu durumda kiraya veren geçmişe dönük olarak ödenmemiş kira frakı alacağını tahsili konusunda sıkıntıya düşmekte bunun önüne ise Adi Kiraya ve Hasılat Kiralarına Ait İlamsız İcra Takibi (örnek 13) başlatılarak geçilmektedir. Böylece zamanında icra dosyasına itiraz etmeyen ve borcunu ödemede temerrüde düşen kiracı hakkında tahliye talep edilebilmektedir.
 
Kiracıya gönderilen Adi Kiraya ve Hasılat Kiralarına Ait İlamsız İcra Takibine (örnek 13) yönelik kiracıya ödeme emrini tebliğden itibaren otuz gün içerisinde ödeme emrinde yazılı icra dairesine ilgili borcun ödenmesini, yedi gün içerisinde de varsa açıkça ve sebepleri ile birlikte itirazların bildirilmesi ihtar olunur. Kiracı iş bu ödeme emrine itiraz ettiği takdirde ayrıca bir dava konusu doğmakta olup bu sürecin doğru yürütülebilmesi için Kadim Hukuk Ve Danışmanlık Büromuzun uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz. 
 
En nihayetinde kira tespit davasında verilen hüküm neticesinde kiracı geçmişe dönük kira borcunu ödemediği takdirde tahliye edilebilecektir.  Bu konuda detaylı bilgi için Kadim Hukuk Ve Danışmanlık Büromuzun uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz. 
 
Kira tespit davasında davalı/ kiracı aleyhine hükmedilen yargılama giderleri ve vekalet ücretleri bakımından ise kiracıya ilamlı icra yöneltilmelidir. Böylece kiracı tarafından keyfi itirazların önüne geçilebilmektedir. Ancak bu alacak kalemlerinin icraya konulabilmesi için kira tespit davasında verilen hükmün kesinleşmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için Kadim Hukuk Ve Danışmanlık Büromuzun uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz. 

 

Konum-Av. Begüm Şahin
Av. Begüm Şahin
Av. Begüm Şahin
Av. Merve Kurur
Av. Merve Kurur
Konum-Av. Merve Kurur